EU og DK – Kenneth Kristensen Berth om EU’s konkurrencepolitik

Programserie: | Uploadet: 20. februar 2018 | Kilde:TV Frederiksberg

 

Klip og kopier videoens indlejringskode - indsæt koden på dit web-site

Med afsløringen af skattesnyd i Luxembourg-lækagen i 2014, Panama-papirerne i 2016 og Paradise Papers i 2017, kom det frem, hvordan multinationale virksomheder systematisk undgår at betale skat – godt hjulpet på vej af banker, revisionsselskaber og stater, der giver fordelagtigt skattevilkår, som betød tabte skatteindtægter som følge af skatteunddragelse er mod 1.000 milliarder euro.

EU har fokus herpå og har fået et direktiv til bekæmpelse af skatteunddragelse. Og siden 2014 har Konkurrencekommissæren slået til mod forskellige multinationale virksomheder som f.eks. den globale IT-gigant Apple, der havde en aftale med Irland om at betale 0,005% i effektiv selskabsskat. Irland er nu pålagt at betale knap 100 milliarder kr. i ubetalte skatter fra de sidste 10 år. Der er allerede flere undersøgelser i gang mod andre multinationale selskaber.

Konkret betyder skatteunddragelse/snyd et enormt problem i alle EU’s medlemslande. Hvert år unddrages/snydes de europæiske statskasser for svimlende 7.500 milliarder kroner, som svarer til 15.000 kr. pr. borger hvert eneste år.

Medvirkende: Kenneth Kristensen Berth (DF), Oxfam IBIS medl. af Folketinget, Næstformand, Folketingets Europaudvalg

Redaktion: Benny Haugshøj